Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Димитров: След антибългарската пропаганда – нов дневен ред в отношенията с Обединеното кралство

Снимка: Посолство на Република България в Лондон

По време на официалното си посещение във Великобритания между 17 и 19 март, българският президент Росен Плевнелиев ще бъде приет от кралица Елизабет II. Държавният глава ще бъде придружен от бизнес делегация. Предвидени са срещи с британски политически лидери, сред които са вицепремиерът Ник Клег и външният министър Уилям Хейг. Президентът Плевнелиев ще изнесе реч в Кралския институт за международни отношения „Чатъм хаус” за процеса на европейската и евроатлантическата интеграция в Югоизточна Европа. Българският посланик в Лондон Константин Димитров очерта акцентите на официалната визита на държавения глава. Продължаване на диалога на най-високо равнище между България и Великобритания, след изключителното му активизиране през последните две години и след визитата на министър Вигенин през месец януари т. г. Друг важен акцент е, че президентът пристига с бизнес делегация в четири сектора, които ще имат възможност на бизнес форум и на съпътстващи собствени срещи да проучат възможностите за икономически и иновационно партниране с британски фирми. Следващият – консултиране и синхронизиране на позициите на Великобритания и България по отношение на кризата в Украйна. И не на последно място е срещата на държавния глава с българската общност, след отшумяването на антибългарската пропаганда и използване на възможностите за отваряне на изцяло положителен дневен ред в отношенията ни с Обединеното кралство.

Интервюто с Н.Пр. Константин Димитров, посланик на България във Великобритания, чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер заяви, че няма да има нови преговори със Скопие

"Не смятам, че тонът, който напоследък използва Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава от ЕС. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията..

публикувано на 20.09.24 в 12:56

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48