Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Димитров: След антибългарската пропаганда – нов дневен ред в отношенията с Обединеното кралство

Снимка: Посолство на Република България в Лондон

По време на официалното си посещение във Великобритания между 17 и 19 март, българският президент Росен Плевнелиев ще бъде приет от кралица Елизабет II. Държавният глава ще бъде придружен от бизнес делегация. Предвидени са срещи с британски политически лидери, сред които са вицепремиерът Ник Клег и външният министър Уилям Хейг. Президентът Плевнелиев ще изнесе реч в Кралския институт за международни отношения „Чатъм хаус” за процеса на европейската и евроатлантическата интеграция в Югоизточна Европа. Българският посланик в Лондон Константин Димитров очерта акцентите на официалната визита на държавения глава. Продължаване на диалога на най-високо равнище между България и Великобритания, след изключителното му активизиране през последните две години и след визитата на министър Вигенин през месец януари т. г. Друг важен акцент е, че президентът пристига с бизнес делегация в четири сектора, които ще имат възможност на бизнес форум и на съпътстващи собствени срещи да проучат възможностите за икономически и иновационно партниране с британски фирми. Следващият – консултиране и синхронизиране на позициите на Великобритания и България по отношение на кризата в Украйна. И не на последно място е срещата на държавния глава с българската общност, след отшумяването на антибългарската пропаганда и използване на възможностите за отваряне на изцяло положителен дневен ред в отношенията ни с Обединеното кралство.

Интервюто с Н.Пр. Константин Димитров, посланик на България във Великобритания, чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Матео Пиантедози

По съседски: Събития с балкански адрес

Италия отваря два центъра за мигранти в Албания Италия ще отвори през октомври първия от двата си центъра за мигранти на територията на Албания. Това съобщи италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози, предаде АНСА. Двете страни..

публикувано на 20.09.24 в 09:10

Проверка на ДАНС отхвърли "българска връзка" с взривените пейджъри в Ливан

След проверките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", безспорно е установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани..

публикувано на 20.09.24 в 09:00

Евродепутатът Елена Йончева се срещна с българските заложници в Йемен

"След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда успях да се видя с двамата българи в Йемен", съобщи българският евродепутат от ДПС Елена Йончева. Те са се срещнали извън похитения на 19 ноември 2023 г. кораб "Галакси Лийдър",  в..

публикувано на 20.09.24 в 08:23