Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белите лястовици на българския тенис

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Преди години една от легендите ни в „белия спорт” – Божидар Пампулов, беше казал, че в даден ден можеш да надскочиш себе си, но не и нивото на българския тенис. Тогава България с Любен Генов и братя Пампулови елиминира Белгия в лицето на именитите Хомберген и Миньо и се класира за третия кръг в Европейската зона на Купа „Дейвис”. За четирите десетилетия оттогава нещата доста се промениха. Появиха се сестри Малееви, топ-играчи като Милен Велев и Орлин Станойчев, а в най-ново време, разбира се, Цветана Пиронкова и Григор Димитров. За малка страна като нашата това е много. Но достатъчно ли е?

През уикенда българският Дейвис-тим надделя в Атина над гръцкия с четири на една победи в плейоф за оставане във втора евро-африканска група. Този изход беше предизвестен, защото никой в Гърция не си и помисли, че могат да победят… Григор Димитров. След втория ден България поведе с 3:0 и всичко бе решено. В последните две срещи нямаше нужда Григор да играе и правилно оставиха младият дебютант Динко Халачев да се обиграва. За съжаление той, макар и трудно, загуби от четвъртата ракета на гърците Александрос Якупович. Хубавото е, че нашата втора ракета Димитър Кутровски спечели и двата си мача поединично и партнира блестящо на Григор Димитров в срещата на двойки, което реши всичко в наша полза. Така България остана във втора Евро-африканска група. И тук е проблемът – не се качваме в по-горната лига. За да стане това един Григор не е достатъчен. Видя се в други срещи за купа „Дейвис“, с Финландия например. Пропастта между Димитров и останалите е някъде около 300 места в ранглистата на АТР. Тези момчета, разбира се, не са виновни, че нямат неговия талант. Те се представят много добре на турнирите за тяхното ниво и прогресират. Но именно те, а не Григор Димитров определят и нивото на българския тенис. Той просто е поставил летвата. Много високо. А гърците в момента не са аршинът, по който да се мерим в тениса. Те отпаднаха в по-долната група. Но да погледнем в нашия „двор”. Казахме за високата летва. В момента има дузина 14-15-годишни тийнейджъри, които в близко време могат и ще тръгнат да се мерят по нея. Същото е при момичетата след Пиронкова. Винаги става така, когато се появят „бели лястовици” в този спорт. Трябва само да изчакаме. Време трябва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53