Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър няма да обяви публично имената на лицата, свързани с износ на капитали от банките в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър на този етап няма да обяви публично имената на близо 11 000 юридически и физически лица, свързани с износ на капитали от банките в страната. С решението на специализираната парламентарна комисия от днес търсенето на отговорност бе отложено с два месеца.

Обект на парламентарната проверка бяха около 11 000 фирми и физически лица, които са осъществили трансфери на големи суми пари от кипърските банкии са ги прехвърлили в чужбина през март миналата година, в разгара на финансовата криза на острова. Комисията разгледа два периода – от 1-ви до 15-и март 2013-а г., преди решението на Еврогрупата за “подстригване” на негарантираните  банкови депозити, и от 16-и до 27-и март 2013-а г., когато банките на острова останаха затворени в очакване на окончателното решение за спасяването на Кипър от фалит.

Целта бе да се изясни дали компаниите и лицата, изтеглили и изнесли парите си, са имали привилегирована вътрешна информация за подготвяното решение на Еврогрупата за “подстригване” и по този начин са спасили капиталите си. Проучва се и кои са успели да прехвърлят средствата си в момент, когато банките бяха затворени и транзакции не бяха разрешени.

Дискусията по темата в парламента предизвика много силна реакция от политическите партии в Кипър, от бизнеса и от цялото общество. Първото решение бе за пълна прозрачност и обявяване на 11-те хиляди имена, но надделяха аргументите, че някои от извършените парични трансфери са били част от нормалната работа на компаниите на острова и оповестяването им ще навреди на имиджа на Кипър като финансов и бизнес център.

Парламентът ще разгледа по-задълбочено цялата информация до края на юни, когато ще бъде взето и окончателното решение за даване на публичност на извършените сделки. Целта на отлагането е да се даде време на управителя на Централната банка Христала Георгаджи за обработване на данните и съпоставяне на списъците. Самата тя заяви, че информацията е непълна.

Преди една година в Кипър гръмнаха скандали за изтичане на средства от кипърските банки непосредствено преди блокирането на сметките в тях, като бе обявено, че най-малко 3,6 млрд. евро са изнесени от Кипър в този период. В полемиката сега бе публиквана информация за фирми, представлявани от бившата адвокатска кантора на президента Никос Анастасиадис, които са изтеглили над 22 млн. евро през първата половина на март миналата година. В специално писмено изявление Анастасиадис опроверга твърденията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!