Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес банките в Кипър работят без ограничения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След продължилите повече от една година рестриктивни мерки за контрол върху банковите операции в Кипър, от днес банките на острова работят без ограничения. Облекчаването на режима се оценява като важна стъпка за финансова стабилизация на страната.

От днес влезе в сила постановлението на Министерството на финансите на Кипър, с което бяха отменени всички ограничителни мерки, въведени през март 2013 г., върху банковите операции в рамките на страната, с изключение само на едно.

С обявените облекчения отпада забраната за осребряване на чекове, която продължи повече от година. Премахва се и “таванът” за междубанкови преводи и плащания без съпровождащи документи и разрешение от Централната банка. Досега те бяха лимитирани до 50 000 евро на месец за физически лица и 200 000 евро на месец за юридически лица. Запазва се само забраната за откриване на нови сметки в кредитните институции на острова.

Новите разпоредби не засягат сделките зад граница. В сила продължават да са ограничения по отношение на парични преводи от Кипър в чужбина. Все още е забранено и да се изнасят повече от 3000 евро кеш при излизане от страната.

Премахването на ограниченията по отношение на банковите операции вътре в Кипър бе направено в съответствие с приетата “пътна карта” за облекченията, договорена през август 2013 г. Строгите мерки за капиталов контрол и ограниченията върху банките бяха наложени през март миналата година и бяха едно от условията за получаването от Кипър на спасителния заем от 10 млрд. евро от тройката международни кредитори. Те бяха въведени след решението на Еврогрупата за “подстригване” на негарантираните банкови депозити като част от антикризисната програма за стабилизиране на финансовата система на Кипър. Ограниченията влязоха в сила при отварянето на кипърските банки след двуседмичното им принудително затваряне през март миналата година. Рестриктивните мерки върху банковите операции целяха да се предотврати масово изтегляне на средства и паника на финансовия пазар.

През последвалата една година ограниченията бяха постепепенно смекчавани, което бе от полза за бизнеса и гражданите. Очаква се по-нататъшно облекчаване на правилата до края на тази година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!