Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасенията на България за щети от украинската криза се оправдават

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Откакто се разрази кризата около Украйна, София периодично изразява опасения от тежки последици за България. Тази седмица бяха обявени факти, които потвърждават, че опасенията са били основателни. Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че износът на България за Украйна е намалял с 50-70 %, а това е смъкнало със 7% общия износ на страната. Събитията потвърдиха и основателността на опасенията за евентуално прекъсване на доставките на руски природен газ през Украйна, от които България зависи почти изцяло. Европейската комисия се опита да разреши проблема с транзита на руски газ през Украйна, като предложи най-големите европейски потребители сами да купуват и да инжектират газ в нейните подземни хранилища. Така Европа би си осигурила безпрепятствени доставки на газ през идната зима. С тази дейност досега се занимаваше Украйна, но в момента тя отказва да плаща дори собственото си потребление на газ, поради липса на средства. Няколко компании са поискали от ЕК политически гаранции , че инжектираният в украинските хранилища газ няма да изчезне иправата им на собственост няма да бъдат нарушени. Комисията обаче не е могла да даде такива гаранции. Министър Вигенин предупреди украинските власти, че транзитът на газ не може да бъде предмет на двустранните взаимоотношения между Русия и Украйна и те трябва да си изпълнят ангажиментите. Министърът изрази и опасение, че рисковете пред България във връзка със ситуацията в Украйна могат да се задълбочат с времето. Всичко подсказва, че и това опасение е основателно, защото краят на украинската криза още не се задава, а може и да се отдалечава. Засега не се потвърждават само опасенията, че ще настъпят отрицателни последици за туризма, но при влошаване на нещата и те може да се оправдаят. Миналата година България е била посетена от 100 000 туристи от Беларус, тази година се очертава броят им да е по-голям, но най-краткият им път до България минава през Украйна. Заради събитията там се наложи София да търси обходни маршрути, които минават през три шенгенски страни. Засега тя е договорила издаване на транзитни визи за беларуски туристи през Словакия, но пътят им към България вече няма да е най-прекият. Нещата с туристите ще се изяснят напълно до два месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35