Бяло, зелено и червено! Цветовете на българския трибагреник са вплетени майсторски в шедьовъра на кулинарното ни изкуство – шопската салата, станала хит в ЕС. Запазената марка на българската кухня води класацията за национални ястия, организирана от Европейския парламент (ЕП) във връзка с евроизборите.
Ястие за изборната нощ
В инициативата „Вкусът на Европа” българската шопска салата стана № 1 на Стария континент, след като изпревари италианските спагети, испанското гаспачо, шведските кюфтенца, британската риба. На второ място е литовската студена супа, на трето – румънските зелеви сарми. А конкуренцията е жестока, защото на страницата на ЕП има вкусни рецепти от всички държави-членки на ЕС. Националното ни ястие се оказа най-харесвано от европейците за изборната нощ. Защото идеята на ЕП е точно такава. Да направим парти, да отпразнуваме вота с приятели и подходяща трапеза и да видим как сме повлияли на бъдещето на Европа. Смело можем да кажем, че шопската салата вече спечели евровота.
Тайната на триумфа
Тя е в простото съчетание на взаимно допълващи се и в същото време контрастни вкусове от сурови зеленчуци и сирене. Явно комбинацията между домати, краставици, чушки, лук, нарязани на ситно и поръсени с натрошено бяло сирене и магданоз, създава този неповторим вкус, който се харесва както на българите, така и на чужденците. Шопската салата триумфира извън границите на България близо 60 години и много страни са научили рецептата от нас. Защото на европейската трапеза няма толкова богата на вкусове и свежест салата.
От Робърт Де Ниро и Елтън Джон до маслени картини
Холивудските звезди Робърт Де Ниро, Харисън Форд, Киану Рийвс, Антонио Бандерас, Пиърс Броснън, Мила Йовович, Скарлет Йохансон, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, снимали филми у нас, отдавна откриха тайната на българския шедьовър. Към феновете на вкусната салата, посетили България, се присъединяват Елтън Джон, Джордж Майкъл, Роджър Уотърс от Пинк Флойд, „Аеросмит”, басистът на Шакира – Хуан Ерерос и редица други световноизвестни музиканти. „Скорпиънс” останаха възхитени от емблемата на българската кухня и изрично искаха да има в изобилие на трапезата им. Ненапразно първите думи, които чужденците научават у нас, са „шопска салата”. Освен че е лиричен герой на български песни, кулинарният хит вдъхнови художничката Валентина Чернева, увековечила шедьовъра в картина с маслени бои.
Интелектуалната собственост
Мнозинството българи смятат, че шопската салата е част от народното кулинарно творчество. Не, тя е майсторски шедьовър на екип готвачи от соца. През 1960 г. вкусният ордьовър става символ на заведенията на „Балкантурист” – времето, когато в България стават популярни механите, гювечетата, битовите покривки с шевици. Целта е да впечатлим чужденците с уникални български вкусове. Така се ражда невероятната симбиоза между червените чушки и доматите, зелената краставица и бялото сирене – цветовете на българския трибагреник. А ако прибавим и лютите български ракии, картината става още по-цветна. Може би е време страната ни да патентова кулинарния шедьовър и да заяви претенции за интелектуална собственост. Особено сега, когато „Вкусът на Европа” се оказа българската шопска салата.
За най-харесваната рецепта в общността може да гласувате на Фейсбук страницата на Европейския парламент.
Няма демокрация и свобода без свобода на словото и плурализъм. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на Годишната конференция на Международната асоциация на обществените медии. Българското национално радио за първи път е..
Българското национално радио за първи път е домакин на Годишната конференция на Международната асоциация на обществените медии (Public Broadcasters International).В конференцията участват ръководители и представители на обществени радиа и..
Десетото юбилейно издание на Международния фестивал Da Fest среща публиката с творби на световни звезди от сцената на дигиталните изкуства. Петдневният форум, организиран от "Да Лаб" и Националната художествена академия, се открива днес в София...
Международна научна конференция “Българите в Северното Причерноморие” ще се проведе в София на 27 и 28 октомври 2025 г. в Института за етнология и..