Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шопската салата – № 1 в ЕС

БНР Новини
Снимка: архив

Бяло, зелено и червено! Цветовете на българския трибагреник са вплетени майсторски в шедьовъра на кулинарното ни изкуство – шопската салата, станала хит в ЕС. Запазената марка на българската кухня води класацията за национални ястия, организирана от Европейския парламент (ЕП) във връзка с евроизборите.

Ястие за изборната нощ

В инициативата „Вкусът на Европа” българската шопска салата стана № 1 на Стария континент, след като изпревари италианските спагети, испанското гаспачо, шведските кюфтенца, британската риба. На второ място е литовската студена супа, на трето – румънските зелеви сарми. А конкуренцията е жестока, защото на страницата на ЕП има вкусни рецепти от всички държави-членки на ЕС. Националното ни ястие се оказа най-харесвано от европейците за изборната нощ. Защото идеята на ЕП е точно такава. Да направим парти, да отпразнуваме вота с приятели и подходяща трапеза и да видим как сме повлияли на бъдещето на Европа. Смело можем да кажем, че шопската салата вече спечели евровота.

Тайната на триумфа

Тя е в простото съчетание на взаимно допълващи се и в същото време контрастни вкусове от сурови зеленчуци и сирене. Явно комбинацията между домати, краставици, чушки, лук, нарязани на ситно и поръсени с натрошено бяло сирене и магданоз, създава този неповторим вкус, който се харесва както на българите, така и на чужденците. Шопската салата триумфира извън границите на България близо 60 години и много страни са научили рецептата от нас. Защото на европейската трапеза няма толкова богата на вкусове и свежест салата.

От Робърт Де Ниро и Елтън Джон до маслени картини

Холивудските звезди Робърт Де Ниро, Харисън Форд, Киану Рийвс, Антонио Бандерас, Пиърс Броснън, Мила Йовович, Скарлет Йохансон, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, снимали филми у нас, отдавна откриха тайната на българския шедьовър. Към феновете на вкусната салата, посетили България, се присъединяват Елтън Джон, Джордж Майкъл, Роджър Уотърс от Пинк Флойд, „Аеросмит”, басистът на Шакира – Хуан Ерерос и редица други световноизвестни музиканти. „Скорпиънс” останаха възхитени от емблемата на българската кухня и изрично искаха да има в изобилие на трапезата им. Ненапразно първите думи, които чужденците научават у нас, са „шопска салата”. Освен че е лиричен герой на български песни, кулинарният хит вдъхнови художничката Валентина Чернева, увековечила шедьовъра в картина с маслени бои.

Интелектуалната собственост

Мнозинството българи смятат, че шопската салата е част от народното кулинарно творчество. Не, тя е майсторски шедьовър на екип готвачи от соца. През 1960 г. вкусният ордьовър става символ на заведенията на „Балкантурист” – времето, когато в България стават популярни механите, гювечетата, битовите покривки с шевици. Целта е да впечатлим чужденците с уникални български вкусове. Така се ражда невероятната симбиоза между червените чушки и доматите, зелената краставица и бялото сирене – цветовете на българския трибагреник. А ако прибавим и лютите български ракии, картината става още по-цветна. Може би е време страната ни да патентова кулинарния шедьовър и да заяви претенции за интелектуална собственост. Особено сега, когато „Вкусът на Европа” се оказа българската шопска салата.

За най-харесваната рецепта в общността може да гласувате на Фейсбук страницата на Европейския парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35