Бяло, зелено и червено! Цветовете на българския трибагреник са вплетени майсторски в шедьовъра на кулинарното ни изкуство – шопската салата, станала хит в ЕС. Запазената марка на българската кухня води класацията за национални ястия, организирана от Европейския парламент (ЕП) във връзка с евроизборите.
Ястие за изборната нощ
В инициативата „Вкусът на Европа” българската шопска салата стана № 1 на Стария континент, след като изпревари италианските спагети, испанското гаспачо, шведските кюфтенца, британската риба. На второ място е литовската студена супа, на трето – румънските зелеви сарми. А конкуренцията е жестока, защото на страницата на ЕП има вкусни рецепти от всички държави-членки на ЕС. Националното ни ястие се оказа най-харесвано от европейците за изборната нощ. Защото идеята на ЕП е точно такава. Да направим парти, да отпразнуваме вота с приятели и подходяща трапеза и да видим как сме повлияли на бъдещето на Европа. Смело можем да кажем, че шопската салата вече спечели евровота.
Тайната на триумфа
Тя е в простото съчетание на взаимно допълващи се и в същото време контрастни вкусове от сурови зеленчуци и сирене. Явно комбинацията между домати, краставици, чушки, лук, нарязани на ситно и поръсени с натрошено бяло сирене и магданоз, създава този неповторим вкус, който се харесва както на българите, така и на чужденците. Шопската салата триумфира извън границите на България близо 60 години и много страни са научили рецептата от нас. Защото на европейската трапеза няма толкова богата на вкусове и свежест салата.
От Робърт Де Ниро и Елтън Джон до маслени картини
Холивудските звезди Робърт Де Ниро, Харисън Форд, Киану Рийвс, Антонио Бандерас, Пиърс Броснън, Мила Йовович, Скарлет Йохансон, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, снимали филми у нас, отдавна откриха тайната на българския шедьовър. Към феновете на вкусната салата, посетили България, се присъединяват Елтън Джон, Джордж Майкъл, Роджър Уотърс от Пинк Флойд, „Аеросмит”, басистът на Шакира – Хуан Ерерос и редица други световноизвестни музиканти. „Скорпиънс” останаха възхитени от емблемата на българската кухня и изрично искаха да има в изобилие на трапезата им. Ненапразно първите думи, които чужденците научават у нас, са „шопска салата”. Освен че е лиричен герой на български песни, кулинарният хит вдъхнови художничката Валентина Чернева, увековечила шедьовъра в картина с маслени бои.
Интелектуалната собственост
Мнозинството българи смятат, че шопската салата е част от народното кулинарно творчество. Не, тя е майсторски шедьовър на екип готвачи от соца. През 1960 г. вкусният ордьовър става символ на заведенията на „Балкантурист” – времето, когато в България стават популярни механите, гювечетата, битовите покривки с шевици. Целта е да впечатлим чужденците с уникални български вкусове. Така се ражда невероятната симбиоза между червените чушки и доматите, зелената краставица и бялото сирене – цветовете на българския трибагреник. А ако прибавим и лютите български ракии, картината става още по-цветна. Може би е време страната ни да патентова кулинарния шедьовър и да заяви претенции за интелектуална собственост. Особено сега, когато „Вкусът на Европа” се оказа българската шопска салата.
За най-харесваната рецепта в общността може да гласувате на Фейсбук страницата на Европейския парламент.
Чужденци често искат да плащат в евро в България, особено като зареждат гориво по бензиностанциите. Причината е, че на стоките вече има обозначена и цена в европейската валута, разказват в търговските обекти в Кюстендилския край. Малко трудно..
Наблюдава се трайна тенденция за завръщане на българи от чужбина, стана ясно на форума “Европа е с мен”, организиран от Управляващия орган на Програма “Развитие на човешките ресурси“ на Министерството на труда и социалнат олитика. Решението се..
Няма демокрация и свобода без свобода на словото и плурализъм. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на Годишната конференция на Международната асоциация на обществените медии. Българското национално радио за първи път е..
Хладните есени вечери ни дават повод да се потопим в уютната атмосфера на софийските ресторанти и да опитаме нови вкусове, вдъхновени от световни..
В 04:00 ч. българско време на 26 октомври 2025 г., трябва да превъртим стрелките на часовниците с един час назад. Това означава един час повече сън,..
От днес започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", който се очаква да продължи до началото на декември, съобщиха от атомната..