Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещо политическо лято след евроизборите в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

За трети път в България миналата неделя се проведоха избори за депутати в Европейския парламент след влизането на страната ни в ЕС през 2007 година. Със своя вот българите изпратиха в Страсбург представители само на проевропейски партии и „заключиха в мазето” ултранационалистическите формации като „Атака”. Но българите изпратиха и предупреждение към ЕС – изборната активност едва надхвърли 35%. Редица анализатори тълкуват този процент като знак на разочарование от обединена Европа, след първоначалния възторг преди осем години.

Колкото и да се твърди, че изборите за европейски парламент са едно, а изборите за национален парламент – друго, България не направи изключение от останалите страни-членки на ЕС. Да, избирателите гласуваха, за да определят своите 17 евродепутати, но с явното намерение да насърчат или накажат родните партии за техните дела в страната. И колкото и да се търсят нюанси и оправдания, каквито и еквилибристики да се правят в тълкуването на резултатите, българите наказаха социалистите и техния кабинет Орешарски, създаден в коалиция с ДПС и с негласната подкрепа на националистическата партия „Атака” преди по-малко от година. Така дадоха нов шанс на консервативната ГЕРБ и на нейния харизматичен лидер Бойко Борисов. За БСП беше поредната загуба, за ГЕРБ – поредната победа.

Вотът се проведе на фона на латентна политическа нестабилност, на икономически застой и на растящо социално недоволство в България. Правителството на Орешарски, противно на обещанията, не успя досега да противодейства ефикасно на корупцията, престъпността и произвола на монополите. На този фон настъпиха тежки времена за Сергей Станишев. Голяма част от електората на неговата партия е предимно с русофилски настроения. Тези хора го наказаха като не излязоха да гласуват или не гласуваха за БСП заради позицията на партията и правителството на Орешарски в подкрепа на санкциите на ЕС срещу Русия. Освен това БСП вече твърде много се отдалечи от социализма и се превърна в кръг на интереси с говорител Станишев, поради което много българи със социалистически убеждения също не се явиха пред урните.

Непосредствено след вота Станишев взе българите за наивници и по детински обясни, че БСП не е изгубила изборите, защото сборът от нейните 4 мандата в европарламента плюс четирите мандата на коалиционния партньор ДПС прави осем, т.е. повече от шестте мандата спечелени от ГЕРБ. На тази опорна точка първоначално стъпи и иначе интелигентния оратор и лидер на ДПС Лютви Местан. По-късно обаче се коригира и започна да се оглежда за нови партньори след неизбежните, по неговите думи, предсрочни избори. И така, безусловната победа на ГЕРБ и провалът на нейния основен съперник БСП на току що отминалите евроизбори предсказват горещо политическо лято. Желанието на ГЕРБ да вземе час по-скоро властта и нежеланието на БСП и компания доброволно да се оттеглят от нея най-вероятно ще предизвикат в близките седмици и месеци напрежения и турбуленции не само в парламента и политическите централи, но и нова вълна масови антиправителствени протести по площадите. Впрочем, в централата на БСП вече се чуват гласове за колективна оставка на ръководството на партията начело със Сергей Станишев. От друга страна утрешният вот на недоверие на правителството – иницииран от ГЕРБ още преди изборите заради провала на управляващите в енергийните политики – надали ще събори премиера Орешарски. Политическото лято наистина ще е горещо в най-бедната страна в Европейския съюз, България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25