Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър празнува Фестивала на потопа

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес и утре Кипър е “потопен” във фестивално настроение, музика, танци, състезания и забавления. Празненствата са посветени на деня на Свети Дух, който на острова се посреща с Фестивал на потопа. Тържествата за празника Катаклизмос, т. нар. Фестивал на потопа, в Кипър са в разгара си, а кулминацията им е в понеделник, в деня на Свети Дух.

Хиляди жители и гости на средиземноморската страна се очаква да се съберат на празненствата днес в крайбрежните градове. Катаклизмос е традиционен за острова православен фестивал, но със силни езически корени, на който се почита водата. Празненствата за потопа, които се провеждат във всички крайбрежни градове, включват събори с десетки сергии за традиционни кипърски деликатеси, панаири, игри и състезания в морето, регати. Многобройни са концертите на традиционни кипърски песни и танци, фолклорни представления, изпълнения на известни кипърски и гръцки певци. Типични за Катаклизмос са и състезанията по чатиста – самобитно кипърско поетично-песенно творчество, своеобразен поетичен двубой между изпълнителите, което е признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство.

По традиция най-богатият и разнообразен фестивал се организира в Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Празненствата в него започнаха на 6 юни и продължават до 11 юни. Разнообразни забавления и концерти за деца и възрастни, интересна аргистична програма са подготвени днес и в Пафос, Лимасол и Агия Напа. 

Под надслов “Ние сме заедно” Фестивал на потопа се провежда и във Фамагуста, в окупираните от Турция територии на Кипър. Той има за цел да възроди старите обичаи, празнувани преди турската инвазия през 1974 г.

Любителите на рибните деликатеси и морските дарове ще могат да ги опитат на провеждащите се днес и утре в Ларнака и Агия Напа фестивали на рибата. На тях се представят също така традиционни професии, свързани с рибарството и поминъка на хората от крайбрежните райони. Фестивалът на рибата е съпроводен с богата музикална и танцова програма на местни състави и изпълнители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!