Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един етап от консолидацията на банките в Кипър завърши успешно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още един етап от консолидацията на банките в Кипър завърши успешно, което се оценява като поредна стъпка към финансовата стабилизация на страната.

Днес успешно приключи последният етап от обединяването на Банката на Кипър и бившата Лаики Банк /Народната банка/, която бе подложена на ликвидация в резултат на решенията на Еврогрупата от март 2013-а г. за спасяване на кипърската финансова система. Основаната през 1901-ва г. Народна банка днес официално престана да съществува, след като всички банкови сметки на доскорошните й клиенти – над 1,1 млн. сметки, бяха прехвърлени към компютърната система на Банката на Кипър. От днес тя работи с нова интегрирана система. Консолидацията на двете финансови институции бе достигната по-рано от очакваното.

В резултат на завършилата процедура се премахват съществуващите временни ограничения по отношение на обслужването на клиенти на бившата Лаики Банк в клоновете на Банката на Кипър. От днес всички потребители ще могат да ползват всички услуги на банката, включително всички нейни банкомати и системата за онлайн банкиране.

Закриването на втората по големина и най-закъсалата кипърска банка - Лаики Банк, бе задължително условие в споразумението, сключено между правителството на Кипър и тройката международни кредитори през март миналата година. Банката, в която сметки имаха повече от половината кипърци, изпадна в тежка криза, след като претърпя огромни загуби заради притежаваните от нея книжа по гръцкия дълг, голяма част от който бе опростена през 2011-а г.

Проведените досега в Кипър четири оценъчни мисии на тройката международни кредитори отбелязаха напредък и дадоха висока оценка на хода на преструктуриране на банковия сектор в страната и рекапитализацията на трезорите. Според тях това вече дава ефект за стабилизацията на финансовата система, сринала се преди малко повече от година.

Благодарение на положителните оценки от тройката и от международните агенции за кредитен рейтинг, които отчетоха възстановяващото се доверие в банковата система в Кипър, стана възможно и премахването в края на май на всички ограничителни мерки върху банковите операции вътре в страната, които бяха въведени през март миналата година. Кипър дори вече има готовност да се върне на международните финансови пазари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!