Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на лавандулата примамва посетители в Кипър

Лилави полета от разцъфтели лавандулови храсти, занаяти и забавление, бисквитки и сладолед с лавандула… Това е част от програмата на започналия днес в Кипър Фестивал на лавандулата, който ще продължи две седмици, до 29 юни.

Домакин на третия годишен Фестивал на лавандулата в Кипър е уникалният Парк на лечебните растения, намиращ се в източната част на острова. Биоградините бяха открити за обществеността през септември 2012 г. и всяка година оттогава организират атрактивната проява.

По време на двуседмичния фестивал гостите ще могат да се насладят на разходка из огромните девет градини на комплекса, изпълнени с разцъфтели лавандула и най-различни лечебни и маслодайни растения. Само лавандуловите храсти са над 3000. 

Посетитетелите ще могат да наблюдават процеса на екстракция и добив на етерично масло от лавандула, като в рамките на фестивала ще бъде официално открита нова дестилационна инсталация. Всички ще могат да опитат и различни вкуснотии с билката - домашно приготвени бисквити с лавандула, студен чай, ликьор и дори… сладолед с лавандула. Желаещите могат да се присъединят и към някои от творческите работилници, където да изработят свои изделия с ароматното растение. Почитателите на биостоки за дома могат да закупят най-различни продукти на основата на билките. Предвидени са и различни образователни инициативи, които да приближат децата до природата, като им осигурят и много забавления. 

Кипър има богати традиции в отглеждането и използването на различни лечебни растения, тъй като топлият климат и почвата на острова са идеални за развитието на най-висококачествени билки. В района на Средиземноморието ароматните треви са използвани още от древността като храна и в медицината. Те масово се включват в известната Средиземноморска диета. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!