Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър реализира успешно емисия еврооблигации

Снимка: БГНЕС

След тригодишно прекъсване Кипър се завърна днес на международните финансови пазари, след като успешно бе реализирана емисия еврооблигации. Големият интерес на инвеститорите е силен вот на доверие в перспективите на икономиката на Кипър, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис.

Реализираната днес от Кипър емисия еврооблигации е с петгодишен срок, падеж на 25 юни 2019 г., на стойност 750 млн. евро, с номинален лихвен процент от 4.75%, като доходността достига 4.85%. Тя привлече огромен интерес от инвеститори, главно британски инвестиционни фондове. Търсенето достигна 2 млрд. евро, надминавайки 4 пъти първоначалното намерение на правителството да набере от облигационната емисия 500 млн. евро.

Сумата, набрана чрез нея, е необходима, за да покрие вътрешни нужди за кредитиране, които не могат да бъдат финансирани от тройката, обясни по-рано финансовият министър Харис Георгиадис.

Достъпът на Кипър до международните финансови пазари бе блокиран през май 2011 г.  В последвалата финансова криза страната бе на ръба на фалита и бе спасена през март миналата година от тройката международни кредитори със заем в размер на 10 млрд. евро. Година и три месеца след като започна да изпълнява подписаното споразумение за антикризисна програма и година и половина по-рано от очакваното, Кипър се завърна на международните финансови пазари. Пласирането на облигациите се оценява като ясен знак за доверие към възстановяващата се икономика на страната и ще увеличи нейната ликвидност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!