Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският президент открива новото яхтено пристанище на Лимасол

Един от най-големите туристически инфраструктурни проекти в Кипър, а и в района на Източното Средиземноморие, вече е реалност. Кипърският президент Никос Анастасиадис открива тази вечер новото яхтено пристанище на Лимасол.

Успешното осъществяване на амбициозния проект за създаването на модерно яхтено пристанище в Лимасол вдига високо летвата за цялата туристическа инфраструктура на острова. Изграждането му започна през септември 2010 г., а днес то е наричано “украшението” на Лимасол.

Новата гордост на крайбрежния град заема площ от 250 000 кв. метра и в нея са инвестирани 350 млн. евро. Новото яхтено пристанище представлява огромен транспортен и туристически комплекс. То предлага общо 650 места за швартоване на луксозни яхти с дължина до 115 метра, 42 магазина, 14 ресторанта и кафенета, 162 луксозни апартамента, 74 вили на изкуствени островчета с летище за хеликоптери, културен център, спа и фитнес център, паркинг за 750 коли. 

Уникалният проект променя радикално облика на Лимасол. Той се смята за ключов фактор за значително разширяване и подобряване на туристическия сектор в града, а и на острова. По този начин ще допринесе за засилване на икономическото развитие на страната, която през миналата година изпадна в тежка криза. Целта е да се повиши качеството на туристическия продукт, да се привлекат повече туристи и инвестиции, което ще има положителен ефект върху бизнеса в района и създаването на нови работни места. 

Един от приоритетите на правителството на Кипър е подкрепа за големи инфраструктурни проекти, тъй като осъществяването им е възможност за навлизане на повече инвестиции и съживяване на икономиката на страната, а също така и за откриването на нови работни места. Туризмът пък е основният отрасъл, на който се разчита да издърпа икономиката на Кипър от кризата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!