Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 900 млн. евро ще получи Кипър от фондовете на ЕС за инвестиции в икономиката

Според Европейската комисия постигнатото споразумение с Кипър дава възможност за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове за преодоляването на кризата в страната и развитието на нейната икономика. В периода 2014-2020 г. Кипър ще получи финансиране от 735 млн. евро в рамките на кохезионната политика, 132 млн. евро ще бъдат насочени за развитие на селските райони, а 40 млн. евро ще бъдат отпуснати за насърчаване на морското дело и рибарството.

Инвестициите от Европейския съюз ще подкрепят преструктурирането на кипърската икономика, създаването на нов модел на растеж и подпомагането на страната в този критичен момент, за да излезе от кризата чрез насърчаване на икономическата активност. Европейските средства ще помогнат за преодоляване на безработицата и повишаване на конкурентоспособността, ще подкрепят предприемачеството, иновациите, обучението и образованието, ще допринесат за развитието на екологично чисти производства и ефективно използване на ресурсите в икономиката, бе подчертано в решението на Европейската комисия. Те също така ще бъдат използвани в борбата срещу социалното изключване.

Приоритетните области, в които Кипър ще инвестира европейското финансиране, са туризмът, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, развитието на градската инфраструктура, здравеопазването, информационните технологии. Със средствата от Европейския социален фонд страната ще смекчи въздействието на кризата върху най-уязвимите социални групи, като един от основните акценти е повишаването на заетостта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!