Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска да регистрира в ЕК сиренето халуми като продукт със “защитено наименование за произход"

Сирене халуми
Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър започна процедура в Европейската комисия по защита на един от най-известните си продукти с голям експортен потенциал. Правителството подаде заявление за регистрация на сиренето халуми със “защитено наименование за произход”.

Целта на процедурата, която започна кипърското правителство, е да се осигурят по-големи пазарни възможности и конкурентни предимства за кипърските производители в страните от Европейския съюз, да се гарантира качеството на продукта и да се стимулира развитието на животновъдството, производството на козе и овче мляко и на сирене в страната, обясни земеделският министър Никос Куялис. Патентоването на името на традиционното козе сирене халуми, неизменна част от местната национална кухня, ще означава, че само Кипър може да произвежда и търгува продукт под това или подобни наименования. Вече има опити ог фирми от други страни за подвеждане на потребителите, като се използват сходни названия.

Халуми е много характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко. Новият стандарт за съставките му, представен във внесената в Европейската комисия документация, бе уточнен след години преговори между министерствата на земеделието и на търговията, и производителите на халуми и животновъдите. Според него сиренето халуми трябва да съдържа минимум 50% козе и овче мляко. На производителите бе даден 10-годишен преходен период, за да пригодят бизнеса си към новите изисквания. В началото се разрешава в халуми да има най-малко 20% овче и козе мляко, като този дял постепенно ще се увеличава, докато стигне определените 50%.

Кипърското правителство очаква да получи положителен отговор от Еврокомисията в рамките на 8 месеца.

Заедно с това бяха обявени редица мерки за стимулиране на производството на повече козе и овче мляко, като фермерите ще бъдат подпомагани финансово. 

По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 млн. евро годишно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!