Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дълги години обещания МИР „Чужбина“ може и да стане факт

Димитър Иванов
Снимка: личен архив

Премиерът Бойко Борисов, начело на водена от него делегация, е на работно посещение в Швейцария. Програмата на визитата му днес включва среща с федералния президент и министър на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга и участие в бизнесфорум с представители на 115 големи фирми в Цюрих.

Това заяви в интервю за Радио България Димитър Иванов – координатор за Швейцария на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Той е връчил на премиера писмено предложение с най-актуалните въпроси и нужди на българските граждани по света, идентифицирани от Временните обществени съвети, които са:


1.  Прилагане и доразработване на Стратегията за българските граждани и историческите български общности по света. Бихме искали да подчертаем, че автори на най-важните части на тази Стратегия са български граждани от чужбина.

2.  Организиране и провеждане по света на избори, по възможност заедно с провеждането на местните избори и референдума през есента на 2015 година, за:

- Обществени съвети към българските дипломатически и консулски представителства по света;

- Национален съвет на българските граждани по света.

3.  Създаване на Обществен съвет към Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание и активно дистанционно включване на българските граждани по света в неговата работа.

4.  Създаването на МИР „Чужбина“ за постигане на директно представителство на българските граждани по света в българския парламент.

По повод настояването за МИР „Чужбина“, премиерът Бойко Борисов е обещал на Димитър Иванов среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Ще има ли в крайна сметка МИР „Чужбина“? Отговора чуйте в интервюто с Димитър Иванов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер заяви, че няма да има нови преговори със Скопие

"Не смятам, че тонът, който напоследък използва Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава от ЕС. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията..

публикувано на 20.09.24 в 12:56

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48