Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвори очи и помисли за планетата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне, прекомерното замърсяване, урбанизацията и човешката дейност са основните причини за проблемите с околната среда в световен мащаб. Затова всяка година се организират множество природозащитни инициативи, които да напомнят на хората колко е важна природата за тяхното оцеляване. Една от най-големите се нарича „Часът на Земята“. Тя се провежда всяка последна събота на месец март, когато в рамките на 1 час – от 20.30 до 21.30, всеки, който пожелае, изгася осветлението в знак на съпричастност в името на каузата за една по-чиста и хармонично развита планета. Призивът, който участниците отправят всяка година е различен. Тази година той е „Загаси светлините, отвори очи за планетата“.  Какво означава той и станахме ли по-загрижени за екологичните промени и проблеми, от които сме част, попитахме климатологът Георги Стефанов от WWF:

СнимкаКатегорично е така и това се вижда от масовото участие на българите в „Часът на Земята“, но също и в традиционните социологически проучвания, които правим ние от WWF. Прекрасно е, че опазването на природата е основополагащ фактор в българското общество. Ние искаме да се спазва закона. Това, което хората очакват от нас, е популяризирането на проблемите и прилагане на решенията, които позволяват да се постигне баланс в опазването на природата, икономическия просперитет, стабилност, образование. Климатичните промени, които са основен акцент на кампанията вече 10 години, са този глобален проблем, който поставя под общ знаменател всички по-малки проблеми като изсичането на горите, замърсяването на почвите, унищожаването на водите. В крайна сметка ние поставяме под риск общото състояние на планетата да предоставя тези ресурси на хората, които винаги сме смятали, че са безгранични, неизчерпаеми и безплатни. Става ясно обаче, че това далеч не е така. Ресурсът е ограничен и възможностите на екосистемите далеч не са безкрайни. Ако ние не положим усилия за тяхното опазване, децата и всички ние ще се лишим от вода, въздух, храна и всички останали ресурси, които получаваме от планетата Земя.

Според Стефанов, през последните 10 години се наблюдава съществена промяна в начина, по който се отразяват екологичните проблеми. Ако преди това темата за опазването на околната среда почти не е присъствала в дневния ред на обществото, то днес, на нея се гледа много по-сериозно.

Това е вярно поне за медиите. В предизборните програми на партиите зелената тема също е застъпена, но дали кандидатите ще реализират обещанията си, предстои да разберем.

Идеята за „Часът на Земята” се ражда през 2007 година в Австралия. За 10 години благодарение на тази и други природозащитни инициативи са възстановени стотици декари гора в Грузия, а Руската Дума е задължена да приеме промени в закона за защита на околната среда, касаещи добива на полезни изкопаеми. В Парагвай пък бе удължен мораториумът върху дърводобива, като мярка срещу обезлесяването.

Снимка: WWF




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35