Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвори очи и помисли за планетата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне, прекомерното замърсяване, урбанизацията и човешката дейност са основните причини за проблемите с околната среда в световен мащаб. Затова всяка година се организират множество природозащитни инициативи, които да напомнят на хората колко е важна природата за тяхното оцеляване. Една от най-големите се нарича „Часът на Земята“. Тя се провежда всяка последна събота на месец март, когато в рамките на 1 час – от 20.30 до 21.30, всеки, който пожелае, изгася осветлението в знак на съпричастност в името на каузата за една по-чиста и хармонично развита планета. Призивът, който участниците отправят всяка година е различен. Тази година той е „Загаси светлините, отвори очи за планетата“.  Какво означава той и станахме ли по-загрижени за екологичните промени и проблеми, от които сме част, попитахме климатологът Георги Стефанов от WWF:

СнимкаКатегорично е така и това се вижда от масовото участие на българите в „Часът на Земята“, но също и в традиционните социологически проучвания, които правим ние от WWF. Прекрасно е, че опазването на природата е основополагащ фактор в българското общество. Ние искаме да се спазва закона. Това, което хората очакват от нас, е популяризирането на проблемите и прилагане на решенията, които позволяват да се постигне баланс в опазването на природата, икономическия просперитет, стабилност, образование. Климатичните промени, които са основен акцент на кампанията вече 10 години, са този глобален проблем, който поставя под общ знаменател всички по-малки проблеми като изсичането на горите, замърсяването на почвите, унищожаването на водите. В крайна сметка ние поставяме под риск общото състояние на планетата да предоставя тези ресурси на хората, които винаги сме смятали, че са безгранични, неизчерпаеми и безплатни. Става ясно обаче, че това далеч не е така. Ресурсът е ограничен и възможностите на екосистемите далеч не са безкрайни. Ако ние не положим усилия за тяхното опазване, децата и всички ние ще се лишим от вода, въздух, храна и всички останали ресурси, които получаваме от планетата Земя.

Според Стефанов, през последните 10 години се наблюдава съществена промяна в начина, по който се отразяват екологичните проблеми. Ако преди това темата за опазването на околната среда почти не е присъствала в дневния ред на обществото, то днес, на нея се гледа много по-сериозно.

Това е вярно поне за медиите. В предизборните програми на партиите зелената тема също е застъпена, но дали кандидатите ще реализират обещанията си, предстои да разберем.

Идеята за „Часът на Земята” се ражда през 2007 година в Австралия. За 10 години благодарение на тази и други природозащитни инициативи са възстановени стотици декари гора в Грузия, а Руската Дума е задължена да приеме промени в закона за защита на околната среда, касаещи добива на полезни изкопаеми. В Парагвай пък бе удължен мораториумът върху дърводобива, като мярка срещу обезлесяването.

Снимка: WWF




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00