Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-албанските отношения дискутираха бъдещи дипломати

Събитието съвпадна с инициативата „Посланик за един ден“ в албанското посолство

Снимка: Български дипломатически институт

Българо-албанските дипломатически отношения бяха темата на дискусия, организирана от Българският дипломатически институт. Лектор в рамките на курс за стажант-аташета беше посланикът на Република Албания в София г-жа Доника Ходжа.

„За мен беше приятно да обясня на младите дипломати, че между страните ни няма отворени въпроси и неразбирателства и съществува добра законова основа от 38 споразумения, които ни позволяват да развиваме отношенията си във всички сфери“ – обясни посланикът и сподели: „Радвам се, че се получи открит разговор, не в рамките на конвенционалната, а на публичната дипломация. Имаше интересни коментари, въпроси и гледни точки, които провокираха и двете страни“.

В събитието, освен младите дипломати от випуск "Марко Балабанов" на Дипломатическия институт, участва и една от победителките в конкурса на Британското посолство Посланик за един ден – Дуня Келчова от Велинград, която за един ден пое функциите на посланика на Република Албания. Тазгодишната тема на инициативата е популяризирането на България на световната сцена и дискусията в Дипломатическия институт беше предшествана от посещение на 15-те малки посланички във Виена – в българското посолство и културен институт там, както и в централата на ОССЕ за запознаване с организацията.

„Информацията ми за Албания преди да участвам в конкурса беше съвсем малко – знаех само, че страните ни много си приличат. Сега зная, че това е вярно, но научих и още, защото посланик Ходжа ми разказа толкова интересни неща“ – каза Дуня Келчова, която е само на 14 години. „За ОССЕ не знаех абсолютно нищо, за първи път бях и във Виена. Много съм благодарна на всички организатори, че ни подготвиха такава хубава програма“. 

„Посланик за един ден“ ще приключи на 5 март, като в заключителното събитие ще вземат участие всички 16 отличени за добрите си есета момичета и техните ментори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният..

публикувано на 05.07.24 в 17:16

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30