Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение поиска кабинетът, заради COVID-19

| обновено на 13.03.20 в 00:52
Снимка: архив

Правителството предлага на Народното събрание в България да бъде обявено извънредно положение, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след съвместно среднощно заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб, на което са обсъдени нови, по-строги мерки срещу разпространението на инфекцията в страната. 

Извънредното положение се предлага, заради увеличаването на инфектираните с COVID-19, както и поради зачестилите случаите на неспазване на карантината. С новата мярка ще се дадат правомощия на МВР да задържа и да задължава поставените под карантина да спазват правилата. "От дисциплината на нацията зависи всичко" - категоричен беше Борисов и обясни, че извънредното положение включва действия като: затваряне на училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции и други.  

Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни, а здравното ведомство ще обявява от кои страни няма да може да се влиза у нас - каза премиерът и съобщи, че Здравната каса трябва да въведе клинична пътека за коронавируса.

Борисов обяви, че загубите за икономиката в резултат на короновируса ще са минимум 3 милиарда лева. Според него, размерите на щетите за световната икономика ще надминат в пъти тези от последната финансова криза. 

По-рано днес стана ясно, че нови 16 души в София са с положителни проби за COVID-19. Седем от тях са контактували с починалата в „Пирогов“ жена. 

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина граждани на Република България всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00