Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден се берат най-лечебните билки

Снимка: БГНЕС

В традиционната култура на всеки народ са запазени т. нар. алтернативни методи за лечение, разбирай − природни. Когато официалната медицина не помага, хората по цял свят се обръщат към тях, с надеждата, че мъдростта на предците е по-силна от всичко. В България тази тенденция е особено силна. Дори има хора, които изцяло се доверяват на фитотерапията. И това не е случайно. У нас има огромно разнообразие на лековити растения, които са систематизирани в научни справочници. Според учените, в страната ни виреят над 3 600 вида билки, част от които се събират всяка година и се използват в производството на лечебни продукти.

От незапомнени времена билкарите по българските земи излизат в ранни зори на Еньовден, за да берат цъфнали лековити растения- мащерка, еньовче, здравец, кантарион. Народното поверие гласи, че най-лековити са еньовските билки. Но практиката показва, че всяка билка има точно определен момент, в който лековитите ѝ качества са най-силни.

За всеки човек най-полезни са билките от региона, в който живее, отбелязва д-р Георги Велев, който години наред създава продукти на базата на лечебни растения от българската природа. Повече за лечебните растения по нашите земи и тяхното приложение, прочетете в публикацията от архива на Радио България: Българските билки са най-лековити на Еньовден.

Редактор: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50