Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еньовден е

Снимка: БГНЕС-архив

Еньовден е един от най-обичаните празници в народния календар, пуснал дълбоки корени в нашите традиции, мислене, вярвания. Той е с постоянна дата – винаги на 24 юни. Наричат го още Свети Иван Летни, тъй като на същата дата православието почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Както и Яньо, Еньо, Иван Бильобер, Яньовден, Средѝ лéте.

Според народната вяра, на Еньовден завършва пътят на слънцето от зимата към лятото и то поема обратно – от лятото към зимата. А в нощта срещу празника небето се отваря, звездите слизат на земята и омайват треви и цветя, придавайки им лековита сила. Лековити са и водите, защото слънцето се окъпва за последен път преди да замине. Окъпва се и сяда да си почине преди да се отправи към зимата. Затова и днес, в ранната утрин на Еньовден хората ритуално се къпят в реки и езера.


Магията на Еньовден е и в предженитбените гадания с китки. На някои места вместо с китки, гадаели с паламарки (дървена „ръкавица“ с остър извит рог, използвана при жътва) – интересен и необичаен цвят към общоприетите ритуали и обреди.


Празникът някога бил съпроводен с песни, предназначени за всеки момент – от събирането на билки в ранна утрин, до напяването на китките и веселите младежки закачки в края на деня.За тях разказва публикацията от архива на Радио България „Тръгнал ми Еньо с кола за билки“ – народни песни за Еньовден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05