Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тутракан разказва за традициите на дунавския риболов

Снимка: БГНЕС-архив

Ходили ли сте в Тутракан? В началото на ХХ век това малко градче, разположено край водите на втората по дължина европейска река, е най-значимият дунавски риболовен център в България. Там има естествено обособено рибарско селище, което днес е притегателно място за любителите на риболова, но не само.

Автентичният възрожденски дух на архитектурния комплекс „Рибарската махала“, с рибарските мрежи, къщите и работилниците за лодки, напомня за поминъка на хората в този край. До началото на миналия век в махалата живеят над 1400 рибарски семейства, а професионалните рибарите тогава са над една четвърт от близо 8 хилядното население на града. Днес, „Рибарската махала“ е паметник на културата от национално значение. Това е и мястото, където можете да опитате вкусна рибена чорба и да се насладите на един от най-пленителните залези.

Но преди да се отдадете на гурме удовоствия, отделете си време да посетите и уникалния Етнографски музей − Дунавски риболов и лодкостроене.

Музеят ни привлича голям поток туристи всяка година, той е включен в листата на 100-те най-значими национални туристически обекти в България. Идват често хора от други градове по поречието на Дунав и ни разказват за своите традиции, свързани с риболова”, разказа ни преди време уредникът на експозицията Величко Атанасов. За него, като любител рибар, интерес представлява кльонкът − малък уред, който издава звук, имитиращ сом в размножителния период. Той кара едри риби да се вдигнат от дъното до повърхността на водоема, където могат да бъдат хванати.

В музея могат да се видят множество забравени във времето пособия, експонатите са над 1800. Там ни води публикацията на Радио България Музеят на Дунавския риболов в Тутракан разказва истории за хората и реката.

Редактор: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50