Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ избира дизайна на бъдещите си локомотиви чрез онлайн допитване

Снимка: БДЖ

До края на месец юли почитателите и ползвателите на българската железница имат възможност да гласуват на сайта на дружеството за предпочитания от тях дизайн на новите ЖП локомотиви. 

Разработени са четири концепции с различни послания, изцяло съобразени със съвременните европейски тенденции. Автор на проектите е Константин Планински, който изготвя дизайните на локомотиви на словенските железници, както и на частен железопътен превозвач в България. 

Любопитна е символиката, вложена в разработените проекти. 

Първият -"Окрилен" /BEWINGED/ , е вдъхновен от крилете в емблематичното лого на българските железници, а синьозелената цветова гама препраща въображението към летните морски мотиви и мечтата за пътуване и почивка.

Зелената гама на втория проект- GREENFORCE, акцентира върху екологичността на железопътния транспорт и въплащава идеята за модерно, ново начало в развитието му у нас.

Третата разработка е инспирирана от Земеродното рибарче (Kingfisher) - уникална птица, която се среща целогодишно на територията на България. И тук присъства аналогията с крилата като основен елемент от идентичността на железниците ни - както в миналото, така и в настоящето.

Усещането за полет и крила доминират и в четвъртия дизайн - AIRBORN. Аеродинамичните форми в симбиоза с по-умерената яркост на цветовата гама създават усещаето за приемственост между традициите на железниците в България и желанието им да бъдат в крак с модерния свят.

Избраният дизайн ще бъде предоставен за изпълнение на фирмата производител, като всички разходи по проектирането и изработката са включени в цената за доставка на новите локомотиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40