Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 нестандартни начина да опознаете България

Мостът на обезлюденото село Лисиците
Снимка: Венета Николова

Въпреки пандемията хората не се отказват да пътуват. Но за сметка на масовия туризъм, който нанесе непоправими щети върху природа и знакови културно-исторически обекти по света, сега на преден план излизат индивидуалните пътувания далеч от тълпите и рекламните клишета. А България е истинско Ел Дорадо в това отношение. Защо ли? Вижте нашите 6 предложения за нестандартни преживявания, които водят все повече туристи в страната ни.

1. Екстремен туризъм

Скално катерене във Врачански Балкан

В България има много центрове за екстремен туризъм. Те организират на търсачите на силни усещания всякакви рискови преживявания. Скално катерене, полети с парапланер, проникване в неблагоустроени пещери, подводно гмуркане, алпинизъм – всеки повод да повишите адреналина си е добре дошъл! Да споменем само, че край старопланинския проход Витиня е най-високият мост за бънджи скокове на Балканите. Поставяйки на изпитание духа и издръжливостта си, ще опознаете красотите на България от птичи поглед, под земята или от морските дълбини.

2. Урбекс туризъм

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Годишно стотици чужденци пристигат у нас, водени от едно единствено желание – да преживеят тягостно усещане, като посетят изоставени заводи, обезлюдени села, рушащи се къщи и монументи от изминали епохи. А такива забележителности у нас − колкото щеш! Страната ни е топ дестинация за феновете на урбекс или дарк туризма. Северозападна България и Източните Родопи са предпочитани от тях места за разходки сред руини и меланхолия. Този вид туризъм върви ръка за ръка с опознаването на нашето комунистическо наследство. Популярни са комунистическите и траби турове из столицата с посещение на знакови паметници от соца. Още за този вид изживяване вижте в публикацията ни България – дестинация за dark tourism.

3. Кино туризъм

В пещера Проходна е заснет филмът „Бягството“

България е домакин на известни холивудски продукции. А ние, българите, редовно разпознаваме локациите, където са заснети някои от знаковите сцени в тях. „Конан Варварина“ с Джейсън Момоа, „Черната Далия“ на Брайън де Палма, „Бягството” с Колин Фарел и Ед Харис, „Кilling season” с Робърт де Ниро и Джон Траволта, научно-фантастичната лента с Антонио Бандерас „Аутомата“ и още много други докараха някои от най-известните холивудски знаменитости у нас. Част от продукциите са снимани в киноцентъра „Бояна“ в полите на Витоша, където е изграден цял град с декори от различни епохи − вижте ТУК.

А нашите планини и пещери са най-търсеният декор за екшън сцени. Най-известната подобна локация е Деветашката пещера, където бяха заснети култови моменти от „Непобедимите 2“ с участието на Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер. Чудесен повод да ги посетите!

4. Религиозен туризъм

Разбоишкият манастир

Над 120 православни действащи манастири, великолепни църкви, покрити с уникални стенописи, тайнствени аязми и оброчища, древни светилища, обвеяни с легенди и още и още разпръснати из цяла България религиозни храмове на различни религии и епохи примамват пътешественика да ги опознае, за да усети духа им. Само около София ще откриете плеяда от манастири и параклиси. Някои от тях са все още действащи. Същото важи и за околностите на градове като Велико Търново и Асеновград. А какво да кажем за тракийските скални светилища, като Утробата или Глухите камъни в Родопите? Или за скалните манастири, създадени от монаси отшелници през 11-13 век? Те са истинско предизвикателство за любознателните туристи, защото са скрити в планината и са трудно достъпни. Но пък са пропити с мистика и от тях се откриват изумителни гледки .

5 . Аграрен туризъм

Розобер край Павел баня

Да те събуди домакинът в 5 сутринта и да те изпрати да доиш кравата в обора, да прекопаваш цял ден доматите в градината, да вариш сладко от малини или да помагаш в събиране на реколтата на полето в най-големия пек. Туристите вече търсят непосредствен допир с автентичния начин на живот и запазения селски бит. У нас има немалко ферми и селски къщи за гости, които предлагат подобно преживяване. В района на Казанлък , например ще ви приобщят към целия процес, свързан с розопроизводството - основен местен поминък. В Стара планина пък има млечни ферми с хотелска база и възможности да пасете стадото или да приготвяте сирене цял ден. Целта е да се откъснете от офиса и дигиталната реалност, която ви изсмуква. Трудът на чист въздух сред животни и природа е най-добрият начин за това!

6. Дентален туризъм

Да, това определено не е най-романтичният начин да опознаеш дадена страна. Но този вид туризъм има много почитатели и в България. Мнозина съчетават почивката си у нас с получаване на първокласно зъболечение на доста по-ниски цени. Според Евростат България е на втора позиция в ЕС по брой стоматолози на 100 хиляди души от населението, като по-голямата част от българските зъболекари говорят перфектен английски. Причината? Броят на чуждестранните пациенти в страната продължава да расте. В черноморските ни курорти ще попаднете на дентални центрове където да съчетаете ваканцията си на море с придобиване на сияйна усмивка.


Снимки: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10