Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

В Страстната седмица си припомняме последните земни дни от живота на Спасителя

29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение.  Непосредствено след големия християнски  празник Цветница , който напомня..

публикувано на 29.04.24 в 05:05
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05