Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече българчета в неделните училища в Истанбул и Одрин

Наталия Михалевска
Снимка: архив

Деветдесет деца ще посещават българските неделни училища в Турция през настоящата учебна година. Едното училище се намира Истанбул, а другото в Одрин. “Интересното в тяхната програма е че акцентът не пада върху обучението по български като майчин език, а като роден или придобит”, каза за БНР-Кърджали Наталия Михалевска, директор на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН.

В училището в Българската екзархия в Истанбул се обучават не само деца на български изселници, но и на цариградски българи. Предлагат се също курсове за възрастни хора. Учебната година в града на Босфора вероятно ще започне с онлайн обучение, тъй като мерките за безопасност заради коронавируса са много строги по отношение на достъпа до Българската екзархия.

Близо 30 деца ще учат в училището в Истанбул, докато в Одрин са се записали 60. Заради повечето деца в сравнение с м.г. ще има и увеличение на субсидиите за неделното обучение.

През тази година българските деца зад граница ще се обучават в общо 382 неделни училища на няколко континента. Очаква се 40 хил. българчета с помощта на 4 хил. учители да посещават часовете по български език, история, география и фолклор.

Редактор: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25