Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на артистите в България връчва наградите ИКАР

Снимка: архив

Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020 ще бъдат връчени за 46-ти път в последния ден на октомври. Церемонията беше отложена заради коронавирусната епидемия през март, но сега ще се проведе без публика в залата на Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчена по БНТ.

Престижните награди са в няколко основни категории – за поддържаща и за главна женска и мъжка роля, за режисура, сценография и авторска музика за театрално представление. 

Специалната награда ИКАР за изключителен принос към българския театър тази година се присъжда на обичания от поколения българи актьор Марин Янев. Повод са 50-те години от живота, които Янев е посветил на киното и най-вече на театъра, както и предстоящият му 77-ми рожден ден. 

Специална награда се присъжда и на актрисата Снежина Петрова за значимостта и постиженията й в интердисциплинарния проект „Медея“, който беше част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019”. 

ИКАР за чест и достойнство тази година получава режисьорът Никола Петков

Сред връчваните отличия има и ИКАР за цирково изкуство. То се присъжда на Николай Балкански – рекордьор на двойно салто на 1 и 2 кокили и наследник на известната българска фамилия циркови артисти, които представят акробатичните си постижения по света и прославят страната ни зад граница.

Събитието е част от XV-тото издание на Софийския театрален салон и от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Инсталацията „Съседите“

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще..

публикувано на 23.05.24 в 10:15

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00