Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на артистите в България връчва наградите ИКАР

Снимка: архив

Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020 ще бъдат връчени за 46-ти път в последния ден на октомври. Церемонията беше отложена заради коронавирусната епидемия през март, но сега ще се проведе без публика в залата на Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчена по БНТ.

Престижните награди са в няколко основни категории – за поддържаща и за главна женска и мъжка роля, за режисура, сценография и авторска музика за театрално представление. 

Специалната награда ИКАР за изключителен принос към българския театър тази година се присъжда на обичания от поколения българи актьор Марин Янев. Повод са 50-те години от живота, които Янев е посветил на киното и най-вече на театъра, както и предстоящият му 77-ми рожден ден. 

Специална награда се присъжда и на актрисата Снежина Петрова за значимостта и постиженията й в интердисциплинарния проект „Медея“, който беше част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019”. 

ИКАР за чест и достойнство тази година получава режисьорът Никола Петков

Сред връчваните отличия има и ИКАР за цирково изкуство. То се присъжда на Николай Балкански – рекордьор на двойно салто на 1 и 2 кокили и наследник на известната българска фамилия циркови артисти, които представят акробатичните си постижения по света и прославят страната ни зад граница.

Събитието е част от XV-тото издание на Софийския театрален салон и от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15