Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на артистите в България връчва наградите ИКАР

Снимка: архив

Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020 ще бъдат връчени за 46-ти път в последния ден на октомври. Церемонията беше отложена заради коронавирусната епидемия през март, но сега ще се проведе без публика в залата на Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчена по БНТ.

Престижните награди са в няколко основни категории – за поддържаща и за главна женска и мъжка роля, за режисура, сценография и авторска музика за театрално представление. 

Специалната награда ИКАР за изключителен принос към българския театър тази година се присъжда на обичания от поколения българи актьор Марин Янев. Повод са 50-те години от живота, които Янев е посветил на киното и най-вече на театъра, както и предстоящият му 77-ми рожден ден. 

Специална награда се присъжда и на актрисата Снежина Петрова за значимостта и постиженията й в интердисциплинарния проект „Медея“, който беше част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019”. 

ИКАР за чест и достойнство тази година получава режисьорът Никола Петков

Сред връчваните отличия има и ИКАР за цирково изкуство. То се присъжда на Николай Балкански – рекордьор на двойно салто на 1 и 2 кокили и наследник на известната българска фамилия циркови артисти, които представят акробатичните си постижения по света и прославят страната ни зад граница.

Събитието е част от XV-тото издание на Софийския театрален салон и от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52

Елена Алексиева представя в Берлин последния си роман "Вулкан"

Днес (12 юни) в Берлин (Nehringstraße 26, 14059 Berlin), местната българска общност, както и немските почитатели на българската култура, ще могат да се срещнат с писателката Елена Алексиева. Срещата от 19.00 ч., организирана от българското..

публикувано на 12.06.24 в 08:33