Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР с нов световен триумф

Снимка: Ани Петрова

Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус Фест“ във Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категорията „Детски хорове до 16-годишна възраст“. Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян Сибелиус, се провежда всяка година в гр. Турку с участието на музиканти от цял свят. Тазгодишното издание се проведе дистанционно. 

Детският радиохор спечели наградата с вдъхновеното си изпълнение на пиесите „По буквари“ от Владимир Рубин, „Йове, малай моме“ от Александър Танев, „Лунна светлина“ от Дебюси в обработка на Тодор Попов и „Бохемска рапсодия“ от Фреди Меркюри със записи от Пролетния си концерт през 2019 г. под диригентството на маестра Венеция Караманова.

Детски хор на БНР - ''Бохемска рапсодия''

Пред БНР маестра Караманова коментира: „Много съм щастлива от успеха на Детския радиохор на международна сцена. Това е признание за цялата  българска хорова култура“. Тя напомни, че през 2020 г. Детският радиохор отбелязва 60 години от своето създаване

Онлайн концерт на Детския хор на БНР, ноември 2020 г.

Снимки: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15

"Burnout" – свеж коктейл от поп, кънтри, блус и… щипка джаз

Още сме едва в началото на работната седмица, а вече се чувстваме преуморени, прегорели в работата си… Значи песента на Графа "Burnout" е точно за нас! Рано или късно, всеки може да разпознае себе си в героя от "Burnout" като нужда да забавим темпото...

публикувано на 27.05.24 в 10:15
АМТИИ - Пловдив

Започва 60-ият юбилеен Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Международният фестивал на камерната музика се открива днес в Пловдив. Събитието е посветено на местната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, чиято 60-годишнина съвпада с тази на фестивала. Програмата на международния форум..

публикувано на 26.05.24 в 06:00