Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редки сцени от житието на Св. Никола - в Боянската черква

Снимка: historymuseum.org

Истинско бижу в подножието на Витоша е Боянската църва „Св. Никола и св. Пантелеймон“, която преди 41 години е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Съхранила уникални предренесансови стенописи вече 761 години, църквата все още пази неразгадани тайни, като например чия е ръката, изрисувала красивите фрески. 240-те изображения са шедьоври на византийската и българската школа от XIII век и съдържат редица новаторски елементи.

Свети Никола е патрон на долния етаж на обителта, служил за общоселски храм. Там са изографисани 18 сцени от житието му, някои от които се срещат рядко в църковната живопис. Тук е и най-стария портрет на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Както и единственото в света, според Андрей Грабар, изображение на Христос като юноша във фреската “Исус сред книжовниците в храма”.



Горният етаж, посветен на Свети Пантелеймон, бил семеен параклис на севастократорите (управители на Софийска област по онова времеКалоян и Десислава. При природен катаклизъм още през Средновековието покривът пострадал сериозно и по-голямата част от стенописите са безвъзвратно изгубени. Сега посещенията в църквата се извършват при специален режим.

Надникнете зад зидовете на храма чрез публикацията „Боянската църква – паметник под егидата на ЮНЕСКО” от колекцията на Радио България.


Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: historymuseum.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15