Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редки сцени от житието на Св. Никола - в Боянската черква

Снимка: historymuseum.org

Истинско бижу в подножието на Витоша е Боянската църва „Св. Никола и св. Пантелеймон“, която преди 41 години е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Съхранила уникални предренесансови стенописи вече 761 години, църквата все още пази неразгадани тайни, като например чия е ръката, изрисувала красивите фрески. 240-те изображения са шедьоври на византийската и българската школа от XIII век и съдържат редица новаторски елементи.

Свети Никола е патрон на долния етаж на обителта, служил за общоселски храм. Там са изографисани 18 сцени от житието му, някои от които се срещат рядко в църковната живопис. Тук е и най-стария портрет на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Както и единственото в света, според Андрей Грабар, изображение на Христос като юноша във фреската “Исус сред книжовниците в храма”.



Горният етаж, посветен на Свети Пантелеймон, бил семеен параклис на севастократорите (управители на Софийска област по онова времеКалоян и Десислава. При природен катаклизъм още през Средновековието покривът пострадал сериозно и по-голямата част от стенописите са безвъзвратно изгубени. Сега посещенията в църквата се извършват при специален режим.

Надникнете зад зидовете на храма чрез публикацията „Боянската църква – паметник под егидата на ЮНЕСКО” от колекцията на Радио България.


Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: historymuseum.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55