Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редки сцени от житието на Св. Никола - в Боянската черква

Снимка: historymuseum.org

Истинско бижу в подножието на Витоша е Боянската църва „Св. Никола и св. Пантелеймон“, която преди 41 години е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Съхранила уникални предренесансови стенописи вече 761 години, църквата все още пази неразгадани тайни, като например чия е ръката, изрисувала красивите фрески. 240-те изображения са шедьоври на византийската и българската школа от XIII век и съдържат редица новаторски елементи.

Свети Никола е патрон на долния етаж на обителта, служил за общоселски храм. Там са изографисани 18 сцени от житието му, някои от които се срещат рядко в църковната живопис. Тук е и най-стария портрет на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Както и единственото в света, според Андрей Грабар, изображение на Христос като юноша във фреската “Исус сред книжовниците в храма”.



Горният етаж, посветен на Свети Пантелеймон, бил семеен параклис на севастократорите (управители на Софийска област по онова времеКалоян и Десислава. При природен катаклизъм още през Средновековието покривът пострадал сериозно и по-голямата част от стенописите са безвъзвратно изгубени. Сега посещенията в църквата се извършват при специален режим.

Надникнете зад зидовете на храма чрез публикацията „Боянската църква – паметник под егидата на ЮНЕСКО” от колекцията на Радио България.


Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: historymuseum.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30