Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редки сцени от житието на Св. Никола - в Боянската черква

Снимка: historymuseum.org

Истинско бижу в подножието на Витоша е Боянската църва „Св. Никола и св. Пантелеймон“, която преди 41 години е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Съхранила уникални предренесансови стенописи вече 761 години, църквата все още пази неразгадани тайни, като например чия е ръката, изрисувала красивите фрески. 240-те изображения са шедьоври на византийската и българската школа от XIII век и съдържат редица новаторски елементи.

Свети Никола е патрон на долния етаж на обителта, служил за общоселски храм. Там са изографисани 18 сцени от житието му, някои от които се срещат рядко в църковната живопис. Тук е и най-стария портрет на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Както и единственото в света, според Андрей Грабар, изображение на Христос като юноша във фреската “Исус сред книжовниците в храма”.



Горният етаж, посветен на Свети Пантелеймон, бил семеен параклис на севастократорите (управители на Софийска област по онова времеКалоян и Десислава. При природен катаклизъм още през Средновековието покривът пострадал сериозно и по-голямата част от стенописите са безвъзвратно изгубени. Сега посещенията в църквата се извършват при специален режим.

Надникнете зад зидовете на храма чрез публикацията „Боянската църква – паметник под егидата на ЮНЕСКО” от колекцията на Радио България.


Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: historymuseum.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50