Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Снимка: архив

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно министерство. Освен това, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да е валиден тестът, трябва да е по метода PCR или по друг надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Документ за отрицателен тест ще се изисква при пътуване с всички превозни средства. При липса на теста транспортните компании могат да откажат превоза.

Остава изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Запазва се възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дунав мост при Русе ще бъде ремонтиран без спиране на движението

Основният ремонт на Дунав мост при Русе,  който ще започне на 10 юли , ще се извършва без спиране на движението. Няма да се затваря съоръжението. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разпространени в румънските медии..

публикувано на 06.07.24 в 09:15
Григор Димитров

Григор Димитров се нареди сред 16-те най-добри на Уимбълдън

Григор Димитров постигна трисетова победа (6:3, 6:4, 6:3) над френския ветеран Гаел Монфис по пътя си към четвъртия кръг на Уимбълдън. Така той за втора поредна година достига до тази фаза на турнира. Поставеният под номер 10 българин се справи с..

публикувано на 06.07.24 в 09:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10