Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските антарктици вече са в базата „Св. Климент Охридски“

Снимка: Facebook/ Bulgarian Antarctic Institute

29-та Национална антарктическа експедиция, достигна остров Ливингстън, където е разположена българската полярна станция „Св. Климент Охридски“, съобщи Българският антарктически институт. След 20 дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас шестимата антарктици са превозени от испанския изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа“. Те са в добро здраве.

В района на базата снежната покривка е била незначителна и разтоварването на 1 т. храни, 2,5 т. гориво и 6 т. строителни материали е станало бързо. Предвидено е за краткия престой да се направи сезонен ремонт на базата, да се додърши изграждането на модерния лабораторен модул, започнат през 2020 г. и да се презареди научната апаратура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на..

публикувано на 03.06.24 в 05:45