Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 08-12 март 2021 г.

Гърция с нова помощ за бизнеса от 2,5 млрд. евро

Пакет от нови мерки за подкрепа на фирмите, свободните професии и заетите лица обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той подчерта, че през двете години на кризата - 2020-та и 2021-ва, държавата отделя 35,6 млрд. евро в подкрепа на бизнеса. Седмият по ред пакет от помощи е от 2,5 млрд. евро и е насочен към 6 сектора в икономиката. От новите мерки ще се възползват над 500 000 самонаети лица, както и милиони работещи. Парите са за преференциални кредити на фирмите с намален оборот. Увеличава се и размерът на кредитирането – от 1000 евро за самонаето лице до 100 000 за фирмите. От 30 до 50% от кредитите няма да подлежат на погасяване. Субсидията ще има и формата на отстъпка от бъдещи данъчни и осигурителни задължения, за да могат фирмите да се съвземат след пандемията, предаде БТА.

9 страни от ЕС искат дискусия за Западните Балкани

Румънският външен министър Богдан Ауреску и колегите му от Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Ирландия, Словакия и Словения изпратиха писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Те искат в дневния ред на срещата на Съвета по външни работи през април, да се включи и стратегическа дискусия за Западните Балкани, съобщи БТА. Външните министри подчертават важността на дискусията заради редица вътрешни развития в страните от Западните Балкани, върху които се наслагват и предизвикателствата на пандемията от коронавирус. Те са засилили някои съществуващи тенденции и активност на трети страни с геополитически ефекти, се казва в писмото. Министрите призовават също за по-добро сътрудничество със САЩ, които са ключов партньор на ЕС в региона.

Спор за преброяването на населението в Северна Македония

Във видео послание в социалните мрежи, лидерът на Демократичния съюз за интеграция в Северна Македония Али Ахмети призова албанската диаспора да участва масово в преброяването на населението в страната. Извънпарламентарни опозиционни партии призоваха македонците да не отварят вратите си за преброителите, за да провалят кампанията, защото управляващите вече са договорили фалшифициране на резултатите в полза на албанците, предаде БТА. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе законопроект за отмяна на преброяването, но той бе отхвърлен. Преброяването на населението се провежда по стандартите на Евростат. Македонските граждани зад граница ще се броят до 31-ви март. Преброяването на граждани в Северна Македония ще протече от 1 до 21-ви април.

Първа копка на третия реактор в труската АЕЦ „Аккую”

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин чрез видеоконферентна церемония се включиха в полагането на основите на третия реактор на АЕЦ „Аккую” в провинция Мерсин. Строителството на първи блок започна през 2018 г. и трябва да завърши през 2023 г. Централата ще има 4 реактора с мощност от 1200 мегавата. Годишно ще произвежда 35 млрд. киловатчаса ток, информира БТА. Четвъртият блок ще започне да се строи през 2022 г. "Нашата цел е да добавим атомната енергетика, която работи с нулеви емисии и без да нанася никаква вреда на околната среда, към енергийната кошница на страната ни", каза Ердоган на церемонията. Путин подчерта, че строежът на централата е осигурил 16 000 работни места, а след нейното изграждане в „Аккую” ще работят 4000 души.

Премиерът иска оставки в Словенската телеграфна агенция

Словенският премиер Янез Янша призова през Туитър директора на националната информационната агенция СТА Боян Веселинович да подаде оставка. Политикът обвини медията, че действа в полза на опозицията. Призивът на премиера идва след продължил с месеци конфликт между ръководството на агенцията и правителството за финансирането на СТА. Медията получава от държавата половината от необходимите й средства, а останалите набира от други източници. Ръководството на СТА и журналистите бяха предупредени, че правителството няма да поднови споразумението и оцеляването на агенцията е под въпрос. Заради кризата опозицията поиска парламентарен вот на недоверие към премиера, но Янша оцеля след гласуването в края на февруари.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30