Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Кърнолски, Сингапур: Гласуваме заради децата си

Мартин Кърнолски
Снимка: martinkarnolsky.com

В избирателната секция в Сингапур, предварително заявилите желание да гласуват на парламентарните избори българи са 78. Един от тях е Мартин Кърнолски, с когото се свързахме, за да ни разкаже, защо за него е било важно да гласува, въпреки че живее далеч от България:

„Както говорихме с жена ми и други българи тук с малки деца, гласуваме за децата си. Ние тук не сме емигранти, а сме поканени да работим. Предимно такъв тип са българите в Сингапур. Когато ни изтекат договорите, ще се приберем в България. Тя, разбира се, трябва да бъде добро място за живеене на нашите деца – казва Мартин Кърнолски и допълва: – Искаме да вярваме, че гласът ни е важен.“

По официални данни българите в Сингапур са между 300 и 350, включително деца и тийнейджъри, които нямат право на глас. Според Мартин, въпреки че първоначално заявилите желание да гласуват са 78, на практика техният брой ще бъде над 100 души, или повече от 1/3 от сънародниците ни там.

Изборният ден в Сингапур е към края си. Сънародникът ни споделя, че изборите там са били добре организирани, а гласуването е протичало спокойно.

„Държавата Сингапур упражнява контрол над това, което се случва, в моменти, когато има струпване на хора, и е заявила официално една, но вероятно са били поне три проверките за спазване на правилата за безопасност в секцията.“

За това, какви промени трябва да се случат, за да бъде България по-добро място за живеене, Мартин Кърнолски казва:

„Първо, трябва да видим така желания закон за лустрацията, който 30 години някак не можа да се реализира. Второ, за всички нарушения на закона на високо ниво – депутатско и правителствено, когато някой е виновен, той трябва да си получи наказанието. Живея в Сингапур. Тук корупция няма. Знаете ли защо? Защото, когато ги хванат, всички отиват в затвора – и този, който взима, и този, който дава. Законите са много строги, наказанията са много строги, и те се изпълняват. Това е.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20