Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия: 100% машинно гласуване и без ограничения за секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия да бъде редуциран от 20 на 15 души - това реши комисията по правни въпроси в парламента на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Членовете на ЦИК ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Комисията гласува за 100% машинно гласуване във всички секции в страната и чужбина с над 300 души. Само при извънредни обстоятелства в така наречените големи секции ще може да се гласува с хартиена бюлетина. Предложението на „Има такъв народ“ за гласуване по пощата зад граница не събра достатъчно подкрепа.

Подкрепено бе създаването на нов избирателен район – „Чужбина“, като така избирателните райони стават общо 32. 

От комисията решиха да премахнат ограниченията за брой секции зад граница. Те бяха въведени с промени, внесени от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. 

Решено бе и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините, предаде репортерката ни Силвия Великова.

Предстои гласуване на промените в Изборния кодекс в пленарната зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 15 области на Северна България се задават опасни валежи

В четвъртък , 13 юни, до обяд ще е предимно слънчево, след което ще се заоблачи и първо в планините, а после и над цялата страна ще превалява. На север има условия за интензивни валежи и градушки, поради което е обявен жълт код за очаквани опасни..

публикувано на 12.06.24 в 19:35

България днес - 12 юни 2024 г.

Поетична, франкофонска и с елементи на действителността на българската администрация- такава се очертава да бъде „България днес“ в сряда. В нея ще си спомним за изключителния поет и преводач Атанас Далчев, ще ви разкажем, коя е най-старата и голяма..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

Липсата на ясна политическа посока и приоритети овластява администрацията

"Държавен служител не е мръсна дума" – с такъв лозунг в началото на април протестираха държавните служители под прозорците на властта. Причината беше драстичното изоставане във възнагражденията на служителите в държавната администрация спрямо средната..

публикувано на 12.06.24 в 11:50