Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство са приоритет за България

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред  Дипломатическия корпус. Той открои двата основни приоритета в работата си на поста – организация на изборите зад граница и изпълнение на основните приоритети на България във външната политика, а именно присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ключов външнополитически приоритет е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, предаде пресслужбата на МВнР.

България ще продължи да бъде активен, надежден и предсказуем партньор в Европейския съюз и НАТО, потвърди Светлан Стоев. 

Във връзка с предстоящата среща на високо равнище в София в рамките на българското председателство на инициативата „Три морета“, министър Стоев изтъкна, че амбицията на страната ни е да проведе успешна и продуктивна среща и бизнес форум с широко участие на държавни агенции, банки за развитие, компании от региона и частни инвеститори.

„Очакваме и участие на високо ниво от Европейската комисия, САЩ, Международния валутен фонд и други партньори“, каза  Светлан Стоев.

В отношенията си с Русия „България се ръководи от своите национални интереси и международни ангажименти и задължения, произтичащи от членството ни в ЕС и НАТО“, каза външният ни министър. Той заяви, че двустранното сътрудничество може да бъда подобрено на базата на равнопоставен политически диалог.

         

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34