Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство са приоритет за България

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред  Дипломатическия корпус. Той открои двата основни приоритета в работата си на поста – организация на изборите зад граница и изпълнение на основните приоритети на България във външната политика, а именно присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство, както и приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ключов външнополитически приоритет е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани, предаде пресслужбата на МВнР.

България ще продължи да бъде активен, надежден и предсказуем партньор в Европейския съюз и НАТО, потвърди Светлан Стоев. 

Във връзка с предстоящата среща на високо равнище в София в рамките на българското председателство на инициативата „Три морета“, министър Стоев изтъкна, че амбицията на страната ни е да проведе успешна и продуктивна среща и бизнес форум с широко участие на държавни агенции, банки за развитие, компании от региона и частни инвеститори.

„Очакваме и участие на високо ниво от Европейската комисия, САЩ, Международния валутен фонд и други партньори“, каза  Светлан Стоев.

В отношенията си с Русия „България се ръководи от своите национални интереси и международни ангажименти и задължения, произтичащи от членството ни в ЕС и НАТО“, каза външният ни министър. Той заяви, че двустранното сътрудничество може да бъда подобрено на базата на равнопоставен политически диалог.

         

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15