Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключенски туризъм в района на дунавския град Никопол

Старата българска столица бавно, но сигурно излиза от анонимност, за да заеме полагаемото й се място на туристическата карта на България

4
Снимка: Венета Николова

Никопол е белязан от историята. На скалист бряг, високо над река Дунав, са разпилени следите от Шишмановата крепост, свързана с един от най-трагичните моменти от българската история. След като османският завоевател превзема Търновград, българският цар Иван Шишман премества столицата на Второто българско царство именно тук.

Но през 1395г. твърдината е превзета с хитрост, а той е заловен и посечен пред главната порта по нареждане на султан Баязид. Днес единствено обраслите в буреняци фрагменти от зидове и сравнително добре запазената порта нашепват спомена за някогашното величие на Шишмановата крепост. Туристите се изкачват на върха й заради неповторимата гледка към сгушения в нозете им град и синевата на Дунав.

Никопол се гордее с наскоро ремонтирания Паметник на победата от 1906 г. . Издигнат е на хълм над реката в чест на 1300 руски и румънски войници, загубили живота си по време на Освободителната руско-турска война /1877-78 г./. Около него е обособен малък кът за отдих със зашеметяваща панорама.

В античността градът е бил част от римската провинция Мизия. От тази епоха е и чешмата „Елия” (Сютлийка). Чучурът й излиза от древен саркофаг от II век с изсечен латински надпис, изразяващ скръбта на римския чиновник Фронтон по починалата му млада съпруга Елия.

Но най-голямата атракция на Никопол е река Дунав

От тази пролет сдружението на рибарите в града предлага разходки с лодки по реката. „Речният тур продължава от два до три часа. Правим и пикник на някой остров с барбекю − току що уловената риба е много вкусна на скара!“ – разказва Бисер Георгиев, председател на сдружение „Амур-Никопол“. А как протича една разходка с лодка по Дунав?

„Тръгва се от плажа на Никопол и се минава покрай остров Средняк. В момента той е съединен с Румъния и е като полуостров, защото навремето румънците потопяват два шлепа, за да могат да го съединят с техния бряг и да си го вземат. Островът е дълъг 5 км и близо километър широк.“

Лакът, Палец, Градина –

това са все имена на дунавски острови, включени в речния маршрут. Но най-атрактивен е остров Катунара, спечелил си прозвището Никополските Малдиви заради почти трикилометровия бряг с фин като звезден прах пясък. „Лятото тук идваме на плаж със семействата, защото брегът е плитък – вървиш на 100-200 м навътре в реката и водата ти е до кръста“ – разказва Бисер Георгиев. През сухия сезон, когато нивото на Дунав пада, можеш да стигнеш до някои от островите пеш. Тогава се откриват и въпросните „малдивски плажове“ - достойна алтернатива на известните ни морски курорти, категорични са местните.

Разходка с лодка по „черешови води“

„През май месец, когато се топят снеговете в планините, започва рязко да се покачва нивото на Дунав. Това е по черешово време, защото тогава зреят черешите. Случвало се е почти всички острови да останат под вода. Затова им викаме „черешови води“ − разказва Бисер.

Никополският архипелаг е оазис на дивата природа. Тук гнезди уникално птиче разнообразие. И докато лодката ви пори водната шир, над вас прехвърчат корморани, чапли, къдроглави пеликани, морски орли, бекасини и т.н. Освен това, противно на очакванията, на островите можете да срещнете диви свине, сърни, чакали, лисици, диви котки и фазани, които преплуват реката, за да потърсят спокойствие и уединение от хората.

Скалната църква над Дунав

Речният маршрут минава и край една от най-добре пазените тайни на Дунав. В отвесните варовикови скали на Никополския бряг, е изсечена скална църква „Свети Стефан“ от III-IV век, за която се предполага, че е част от заличен от времето голям манастирски комплекс. В момента наблизо се полагат основите на рибарско селище с Музей на риболова. Идеята е да се съживи туризмът в този изключително благодатен за отдих и екомаршрути край.

Още идеи за пътешествия по река Дунав в участъка от Видин до Никопол ще откриете във видеото:

Снимки: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31