Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 29-ия каракачански фолклорен събор:

Вицепрезидентът изтъкна ролята на каракачаните за връзките ни с Гърция

Снимка: Прессекретариат Президенство

В местността „Карандила“ в сливенския Балкан започна 29-ият фолклорен събор на каракачаните в България. На официалното откриване вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България за 30-годишния юбилей, като изтъкна важната им роля за съхраняването и популяризирането на самобитната култура на каракачаните. По думите на Йотова, съборът гради "здрави връзки между каракачаните от България и Гърция, които се превръщат в мост за активното сътрудничество между двете съседни държави“.

Традиционно в програмата на фестивала участват фолклорни състави от България и Гърция, а тази година от южната ни съседка идва голям танцов състав с 30 души. Той е от Аграфа - родината на каракачаните. В него има представители от всички поколения – от най-възрастния до най-младия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15