Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на подадените заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на електронно заявление за гласуване зад граница изтече в 24:00 часа българско време на 19 октомври. Най-много са подадените заявления от Турция /21 844/, Великобритания и Северна Ирландия /8810/ и Германия /6264/, следвани от САЩ /2864/, Испания /3202/ и Нидерландия /1616/, сочи справка в регистрите на Централната избирателна комисия.

Значително по-нисък е интересът за гласуване в чужбина – одобрените подадени заявления са 56 652. Това е по-малко спрямо предишните два избора за парламент, каза пред БНР блогърът Боян Юруков. По думите му, по-слабата активност се дължи на увереността на българите в чужбина, че секциите им вече са подсигурени и няма нужда от нови заявления.

„При първите избори заявленията бяха почти 86 000. Но намаленият брой заявления не означава по-ниска активност. Външно министерство и Централната избирателна комисия не правят кампания за изборите в чужбина. Тя се прави от доброволците, те също поемат и разходите за Секционните избирателни комисии в чужбина. Всичко това обезсърчава хората зад граница“, допълни Юруков. Цялото интервю чуйте ТУК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

публикувано на 01.06.24 в 14:15

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50