Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Травъл блогъри с фотоизложба от най-красивите места в България

4
Водопад Полска скакавица
Снимка: Панайот Толев

Фотоизложба с уникални кадри, заснети от българските травъл блогъри ще популяризира родния туризъм в условия на пандемия. Авторите на 25-те фотоса са членове на  неправителствената организация ASTOM, обединяваща най-посещаваните български травъл блогове. От 7 до 20 ноември притежаващите зелен сертификат посетители на голям търговски обект на столичния бул. България ще видят някои от най-красивите кътчета на страната ни, пречупени през обектива на пътешествениците-фотографи. Изложбата е замислена като пътуваща и ще гостува и на други български градове.

Соколски манастир Успение Богородично. Снимка: Надежда Серафимова

Повечето снимки са направени през последната година на здравни рестрикции покрай разпространението на Covid-19. Наред с кадри от известни места като Велико Търново, Соколския манастир и етнографския комплекс „Етър“, експозицията ще представи почти непознати, често недокоснати от цивилизацията кътчета на България. Сред тях са обвеяният с мистика долмен „Плочата“ в Средна гора, самотният параклис „Света Петка“ на язовир Смолско, джамията с двете минарета в родопското селце Чепинци, спиращата дъха гледка към звездното небе над черноморското село Тюленово и още, и още фантастични кадри от истинската България, разминаващи се с клишетата на масовия туризъм.

Джамията с двете минарета в родопското село Чепинци. Снимка: Любомира Данова

През пролетта на 2020, непосредствено след края на първия локдаун, травъл блогърите излязоха с призив в социалните мрежи да подкрепим родния туризъм, като изберем България за своята ваканция.

Травъл блогърите в подкрепа на българския туризъм

По данни на  Националния статистически институт, усложнената ситуация с пандемията не е отказала сънародниците ни да пътуват. Нещо повече – през последната година българските туристи избират родината, като предпочитат сами да организират обиколките си до малко известни места в страната, а селският и приключенски туризъм са във възход! Най-често пътуващите черпят вдъхновение именно от травъл блоговете, които изобилстват с полезна информация и красиви снимки. А техните автори не спират да пътешестват, да снимат, да мечтаят и да споделят видяното и преживяното, въпреки коронакризата!

В дните на пътешественическата експозиция, ще се разиграе игра с награда. Победителят ще бъде изтеглен на случаен принцип и ще спечели платно със снимка по избор от изложбата. 

Снимки: Панайот Толев, Надежда Серафимова, Любомира Данова, АСТОМ,  Росица Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35