Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев : Анексирането на Крим е в нарушение на международното право

Снимка: Ани Петрова

Във връзка с различни интерпретации на казаното от президента Румен Радев по време на предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. прессекретариатът на държавния глава информира, че позицията на държавния глава не се различава от изразената многократно позиция на Република България във всички международни организации. 

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и анексирането му е в нарушение на международното право. Страната ни неведнъж е заявила подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост, но, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Държавният глава нееднократно е изразявал загриженост заради напрегната ситуация около анексирането му, която оказва влияние както на международните отношения, така и на Черноморския регион, което влияе пряко на сигурността на България и нейните съюзници. 

Президентът многократно е призовавал за намаляване на конфронтацията и намиране на мирно решение на конфликта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Липсата на ясна политическа посока и приоритети овластява администрацията

"Държавен служител не е мръсна дума" – с такъв лозунг в началото на април протестираха държавните служители под прозорците на властта. Причината беше драстичното изоставане във възнагражденията на служителите в държавната администрация спрямо средната..

публикувано на 12.06.24 в 11:50

България ще участва в Tourism Expo Japan 2024

По инициатива на посолството на България в Япония тази година страната ще бъде представена с национален щанд на Международното туристическо изложение Tourism Expo Japan 2024, което ще се проведе в японската столица Токио. Туристическото..

публикувано на 12.06.24 в 09:05
Снимка: Facebook / Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Езикът на европейското право е в основата на най-старата специализирана магистърска програма в България

В разгара на тазгодишната кандидат студентска кампания сякаш риторичен звучи въпросът - коя ще бъде най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За последните четири години безапелационен избор номер едно в желанията на..

публикувано на 11.06.24 в 10:40