Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България: Запазваме позицията за Северна Македония, Албания може да започне преговори за ЕС

Снимка: архив

Позицията на България относно започването на преговори за членство в ЕС на Северна Македония остава непроменена. Това са съобщили от Министерски съвет за БГНЕС. От Министерски съвет са уточнили, че „България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г.“, а именно, че очаква от Северна Македония да се придържа към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Според БГНЕС, това е позицията, която България ще защитава на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ на 14 декември 2021 г. в Брюксел.

От Министерски съвет са уточнили, че „за България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35